Damsterveer in Appingedam
Appingedam is, samen met de stad Groningen, een van de twee echte steden in de provincie Groningen. Appingedam is in de vroege middeleeuwen ontstaan vanuit een nederzetting in de Delf (nu Damsterdiep).
Op een kruispunt van waterwegen en landwegen groeide deze nederzetting uit tot de hoofdstad van het gewest Fivelingo en werd een belangrijke handelsstad. Tegenwoordig heeft Appingedam, dankzij zijn bijzonder verleden en zijn oude gebouwen, de status van beschermd stadsgezicht.
De Waterwegen
De oorspronkelijke waterwegen zijn grotendeels nog intact. De vaarwegen naar Delfzijl en Groningen (Oost en West) zijn voor toeristenvaart goed begaanbaar. Vaak maken toeristen gebruik van de zuidelijke route, via de Groeve naar het Eemskanaal of Schildmeer. Via het Eemskanaal kan eenvoudig Duitsland worden bereikt en via het Schildmeer kan naar Groningen worden gevaren. Aan de noordelijke zijde liggen “de Maren” van Noord Groningen. Deze worden gebruikt voor kanotochten en in winter voor schaatstochten.
Rond de binnenstad van Appingedam liggen het Damsterdiep en het Nieuwe Diep. Deze beide waterwegen zorgen ervoor dat eenvoudig een "rondje Appingedam" kan worden gevaren. Met een boot is in een klein uur een tocht te maken langs de oude pakhuizen en de beroemde hangende keukens. Natuurlijk is een verlenging van de tocht mogelijk richting Groningen, Delfzijl, het Schildmeer of de Groninger maren.