Historische regenwaterbak Nicolaikerk in Appingedam
De restauratie van de oude regenwaterbak bij de Nicolaikerk in Appingedam is voltooid. Vrijdagmiddag werd dit archeologische monument onthult door wethouders Annalies Usmany-Dallinga en Jan Menninga.
De regenwaterbak, die zich onder het maaiveld bevindt in het historische centrum van Appingedam, stamt uit 1860 en werd gefinancierd door vooraanstaande burgers van de stad. Het doel was om de lokale bevolking te voorzien van schoon drinkwater, dat afkomstig was van het dak van de Nicolaikerk. Via een ingenieus systeem werd het regenwater verzameld in de ondergrondse bak en kon het vervolgens worden opgepompt.
Bij de reconstructie van het Kerkplein en omgeving in 2006 kwam een deel van de regenwaterbak tevoorschijn. Hierdoor werd duidelijk hoe de bak was aangelegd en gebruikt, en bovendien verkeerde alles nog
in goede staat. Vanwege de historische waarde van de regenwaterbak heeft de Stichting Archeologisch Informatiepunt Oost Fivelingo zich ingespannen om het voor een breed publiek zichtbaar te maken. Dit is gerealiseerd door het plaatsen van een glazen plaat in de bestrating boven de waterbak, samen met informatieborden en een QR-
code die bezoekers naar digitale informatie leidt.
De restauratie werd gefinancierd door het Nationaal Programma Groningen, met aanvullende bijdragen van particuliere subsidiegevers en verschillende landelijke en regionale fondsen.
Verhaal uit de Eemskrant
Over de auteur
SASA Appingedam